Telenet Cloud Online Help

Wat is IDN?

Wat is IDN?

IDN staat voor Internationalized Domain Name en slaat op domeinnamen die mistens 1 karakter gebruiken dat niet in het gewone alfabet (A-Z) zit, geen nummer is (0-9) of geen koppelteken (-) is. Met andere woorden: dankzij IDN zal je onder andere letters met accenttekens kunnen gebruiken.

Welke karakters zijn vanaf 11 juni 2013 mogelijk?

Er bestaan verschillende karaktersets die voor een IDN implementatie gebruikt kunnen worden. DNS.be heeft een set gekozen dat sowieso alle accenten en afwijkende letters bevat die in het Nederlands, Frans of Duits gebruikt worden. Deze set bevat daarnaast nog andere karakers uit Europese talen als Zweeds, Noors en Fins.
Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuw toegelaten karakters:

ß    à    á    â    ã    ó    ô    þ    ü     ú    ð
Æ    å    ï    ç     è     õ    ö    ÿ    ý    ò    ä
Œ    ê     ë    ì     í     ø    ù    î    û    ñ    é


Waarom zou u een IDN-domeinnaam registreren?

Uw merknaam, productnaam of eigennaam is uniek. Wanneer hier een accentteken in zit, is dat essentieel. Want zonder accenttekens klinkt het niet, ook niet op het net!

Hoe zal uw browser met IDN-domeinnamen omgaan?

De mogelijkheid om met IDN-domeinnamen te werken bestaat sinds IDNA 2003, een standaard die werd uitgewerkt om verschillende applicaties te laten werken met accenttekens. Alle recente browers ondersteunen de IDNA 2003 standaard. Achter de schermen zal uw browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome,...) een IDN-domeinnaam via een speciale codering omzetten naar een ASCII vorm (een vorm die enkel gewone letters, cijfers of een koppelteken gebruikt) om naar dat adres te kunnen surfen. Zo zal uw browser www.dñs.be omzetten naar www.xn--ds-zja.be. Zelf zult u daar in meeste gevallen niets van zien.
DNS.be zal IDNA 2008 implementeren, wat een evolutie is van de IDNA 2003 standaard. Voor de karakterset die DNS.be zal aanbieden, is er geen verschil tussen beide versies, behalve voor de Duitse ß. Dit karakter wordt in IDNA 2003 omgezet naar ‘ss’ en dat betekent dat browsers die IDNA 2008 nog niet ondersteunen, domeinnamen met een ß niet zullen omzetten naar een ASCII vorm maar de ß simpelweg vervangen door ‘ss’. Wanneer u bijvoorbeeld naar www.dnß.be surft, zullen de meeste browers u dus naar www.dnss.be sturen, waardoor u op een verschillende website terecht komt. Op dit moment ondersteunt enkel de Opera browser IDNA 2008.
Wanneer een andere partij de ‘ss’ variant van een domeinnaam met een ß heeft geregistreerd, kan een bezoeker afhankelijk van de browser die hij gebruikt ofwel op uw website ofwel op een andere website terecht komen. Daarom is het aangeraden om van domeinnamen met een ß ook de versie met ‘ss’ te registeren.

Kan u een e-mailadres gebruiken met een IDN-karakter?

De ondersteuning van IDN-karakters in e-mailadressen hangt sterk af van de e-mailclient (zoals Outlook of Thunderbird) en server software die u gebruikt. Dat beketent dat DNS.be hier geen controle over heeft.
0 (0)
Artikel waardering ()
Geef een waardering aan dit artikel
Bijlagen
Er zijn geen bijlagen voor dit artikel.
Gerelateerde artikels
Wat is de Sunrise periode voor een EU domeinnaam?
2587 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
Kan ik mijn domeinnaam in meerdere landen registreren?
2062 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
Ik heb nog geen website, kan ik toch al een domeinnaam registreren?
2459 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
Wat is domain name grabbing of domeinkaping?
4684 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
Moet ik in het land van de domeinextensie een adres hebben?
2059 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
Hoe kan ik een domeinnaam registreren via Telenet?
5724 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
Wat als mijn domeinnaam reeds geregistreerd is?
2932 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
Hoelang duurt het om een domeinnaam te registreren?
3730 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
Welke domeinnamen kan ik bij Telenet registreren?
3014 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008
In mijn domeinnaam zat een fout. Kan ik deze corrigeren?
1979 keer bekeken sedert Thu, Jan 24, 2008