Hoe maak ik een Scheduled Task aan in Windows Server 2008

In Windows Server 2008 kunt u de nieuwe en verbeterde Windows Task Scheduler openen via de Server Manager of via Start, All programs, Accessories, System tools. Navigeer door de lijst aan de linkerkant naar Server Manager | Configuration > Task Scheduler.

 

 

Triggers
Een trigger is een event dat de geplande actie start. In de Windows Task Scheduler kunt u zo’n geplande trigger aanmaken.
 

 

Actions
De Windows Task Scheduler in Windows Server 2008 laat u toe om bepaalde tasks te laten lopen op een bepaald moment maar dit is niet het enige. U kunt ook een e-mail versturen (al dan niet met bijlage) of een waarschuwingsvenster laten tonen.

 

Conditions
U kunt ook de voorwaarden instellen waaraan de trigger moet voldoen vooraleer de Task wordt opgestart. Bv. : de computer moet op netstroom aangesloten zijn; de computer moet indien hij in slaapstand zit geactiveerd worden of juist niet; de computer moet een netwerkverbinding hebben; enz…
Windows laat u toe al deze voorwaarden op voorhand te configureren zodat de Windows Task Scheduler precies weet onder welke omstandigheden de taak mag gestart worden.

 

 

Settings
Settings is gelijkaardig aan de Conditions maar deze worden pas gebruikt als de taak actief is. Zo kunt u meegeven wat er moet gebeuren als een taak een fout genereert of wat er moet gebeuren als de taak lang bezig is. U kunt ook meegeven wat er met de taak moet gebeuren als deze afgelopen is. Zo kunt u de taak automatisch verwijderen als die eenmaal heeft gelopen of onderbreken in bepaalde situaties.

 

 

Creating a Task
Een taak aanmaken is eenvoudig.
A. Klik op de Create Basic Task link die u vindt onder de Actions tab van de Task Scheduler
B. De Create Basic Task Wizard verschijnt. Deze wizard bestaat uit de volgende stappen:
1. Geef een naam in voor de Taak. Bij description kunt u een omschrijving van de taak invoeren.
2. Klik Next en u komt in het Task Trigger screen. Hier kunt u ingeven welk event de Task moet opstarten. De meesten zijn gerelateerd aan tijdschema’s (uur, dag, week, maand,...) U kunt ook kiezen om een task te starten bij het opstarten van de server of bij het afsluiten en dergelijke.

 

 

3. Klik Next. Hier krijgt u nog enkele opties die u kunt instellen al naargelang de keuzes die u in het vorige scherm heeft gemaakt.

 

 

4. Klik Next en u komt in het Actions venster terecht. Hier beslist u welke actie Windows moet ondernemen wanneer een taak is gestart.

 

 

5. Klik opnieuw Next. Opnieuw zult u afhankelijk van de keuze die u in het vorige scherm heeft gemaakt bijkomende opties krijgen of extra informatie moeten voorzien. Als u bv. koos om een mail te sturen zult u hier de SMTP server, mailadres en dergelijke moeten invoeren.

6. Next. Dit scherm zal u een samenvatting tonen van de taak die u heeft aangemaakt. Merk op dat er een checkbox voorzien is waarin u Windows kunt vragen de eigenschappen van die taak te tonen. Het is handig dit aan te vinken en bij het openen van de eigenschappen de General tab te openen. De General tab bevat onder andere de mogelijkheid om mee te geven of er al dan niet ingelogd moet worden. Welke user met welke privileges actief moet zijn om die bepaalde taak te mogen starten.

Posted : - Fri, Sep 4, 2009 4:02 PM. This article has been viewed 5526 times.
Online URL: https://onlinehelp.cloud.telenet.be/article.php?id=1091

Powered by PHPKB (Knowledge Base Software)