Telenet Cloud Online Help

Online Help Woordenlijst

Een woordenlijst is een alfabetische lijst van technische termen binnen een bepaald vakgebied. Deze woordenlijst verklaart verschillende technische termen. De termen zijn alfabetisch gerangschikt maar u kunt snel naar een specifieke term zoeken door in de index van de Online Help te klikken op de eerste letter van de term die u zoekt.

Cabinet
Een cabinet, ook wel rack geheten is de kast waar servers in geplaatst worden. Een cabinet is gemiddeld 42U (42 units) hoog, dat betekent dat er 42 1U-servers in kunnen.
Cache
De cache is dat deel van het geheugen van een computer dat de meest gebruikte gegevens bevat, waarmee de processor werkt. In de cache kunnen bijvoorbeeld web-pagina`s worden opgeslagen, zodat de pagina`s niet iedere keer opnieuw hoeven te worden opgevraagd bij de site zelf. Doordat elke server een cache heeft komt het voor dat een wijziging pas na een aantal dagen op het internet zichtbaar is.
Catch-all
In een catch-all e-mailbox wordt alle e-mail naar een domein opgevangen die niet in andere gedefinieerde mailboxen terechtkomt.
Cgi
(Common Gateway Interface) CGI-scripts zijn programma`s die op de www-server gedraaid kunnen worden. Deze programma`s zorgen ervoor dat een homepage interactiever kan worden. Met CGI-scripts kan er bijvoorbeeld voor gezorgd worden dat bijgehouden wordt hoeveel mensen een webpagina al bezocht hebben of dat mensen een gastenboek kunnen tekenen. CGI scripts worden vaak geschreven in de programmeertaal Perl.
Clickrate
Het percentage van de bezoekers dat op een banner ad klikt.
CMS
(Content Management System) maakt het mogelijk eenvoudig teksten, documenten en gegevens op internet te publiceren. Het moeilijke technische beheer wordt uit handen genomen. Gegevens worden ingevoerd met een wysiwyg-editor en het systeem zet deze om naar de juiste presentatiestijl. Meestal zijn er ook extra, specifieke modules voorhanden.
Codec
COderen/DECoderen. Een codec dient om data te coderen/decoderen en eventueel te comprimeren. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om video te verkleinen en via het internet te distribueren.
Cold reboot
Volledig uitschakelen van een computer of server en daarna terug opstarten.
Colocatie
Een basisdienst van hosting providers voor bedrijven die wel zelf een server willen kopen, maar niet zelf willen onderhouden en verbinden met het internet. Colocatie omvat meestal de huur van een stuk serverrack (rackspace), stroomvoorziening en een verbinding naar het internet.
Compressie
Het samenpersen van (grafische) bestanden zodat ze sneller over het internet vervoerd kunnen worden. JPEG heeft een uitstekende compressie en behoudt bij foto`s een grote kwaliteit. GIF compressie wordt hoofdzakelijk gedaan door het aantal kleuren reduceren tot 16 of nog minder, geschikt voor plaatjes met grote vlakken met dezelfde kleur "stripboekplaatjes". Compressie is ook het samenpersen van een bestand met behulp van bijvoorbeeld winzip. Hierbij gaat geen informatie verloren, bij grafische JPEG compressie wel.
Content Management
Software die er voor zorgt dat een gebruiker op een eenvoudige manier en zonder kennis van HTML inhoud van een website kan aanpassen.
Controlepaneel
Met een controlepaneel kan u uw hostingoplossing beheren aan de hand van een browser, zonder dat u iedere keer contact moet opnemen met uw hostingbedrijf. Het is mogelijk om bijvoorbeeld: e-mailadressen en aliassen aan te maken en te veranderen, subdomeinen te veranderen, te kijken hoeveel MB u nog kan gebruiken etc.
Counter
Synoniem: teller. Een getal op een website dat het aantal bezoekers sinds een bepaalde datum weergeeft.
CPM
(cost per thousand impressions) de kosten voor de adverteerder om zijn banner duizend maal te laten zien aan bezoekers.
Crossposting
Het plaatsen van één en hetzelfde bericht in meerdere nieuwsgroepen of fora. Sommige newsreaders zullen wanneer ze een gecrosspost bericht voor de tweede keer tegenkomen niet opnieuw weergeven aan de gebruiker. Crossposting is niet verkeerd, zolangs het bericht maar relevant is voor alle nieuwsgroepen.
CSS
Cascading Style Sheets. Taal om tekst voor webpagina`s in te beschrijven. Door een verwijzing naar de stylesheet hoeft de opmaak van een tekst in een website maar een keer gedefinieerd te worden.
Cyberspace
Term die gebruikt wordt om het geheel van internet, internettoepassingen en andere moderne applicaties te omvatten. (uit: "Neuromancer" van William Gibson)