Telenet Cloud Online Help

Online Help Woordenlijst

Een woordenlijst is een alfabetische lijst van technische termen binnen een bepaald vakgebied. Deze woordenlijst verklaart verschillende technische termen. De termen zijn alfabetisch gerangschikt maar u kunt snel naar een specifieke term zoeken door in de index van de Online Help te klikken op de eerste letter van de term die u zoekt.

Packet Switching
Methode voor het doorsturen van informatie over het internet. Bij Packet Switching wordt de informatie opgedeeld in kleine pakketjes die elk de bestemmingsgegevens bevatten. Door deze techniek kan 1 lijn gebruikt worden voor het versturen van veel verschillende informatiebronnen.
Pageview
(page transfer) het zien door de bezoeker van een web pagina.
Perl
(Practical Extraction and Report Language) Populaire programmeertaal voor het bouwen van CGI-scripts voor internettoepassingen.
PGP
(Pretty Good Privacy) Een veel gebruikt programma voor het versleutelen van berichten. PGP kan ook gebruikt worden om de identiteit van de verzender zeker te stellen.
Phishing
Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar — nietsvermoedend — te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggevens te controleren".
Pixel
(picture element) de kleinste eenheid van een (bitmap) afbeelding. Een pixel is een "puntje". Een pixel kan maar één kleur hebben.
Plug-in
Algemeen een kleine applicatie die extra functionaliteit toevoegd aan een andere applicatie. Bijv. Adobe Flash plug-in.
PNG
(Portable Network Graphics) Een grafisch bestandsformaat dat de opvolger wordt van GIF. PNG (in het Engels spreekt men het uit als ping) is niet alleen beter omdat het een hogere compressie toelaat maar ook omdat de PNG software licentie vrij is.
Point to Point-verbinding
Verbindingen tussen verschillende locaties. Ze sturen het verkeer tussen deze twee locaties.
Point-of-Presence
(PoP) Een locatie waar een internet access provider een inbelpunt heeft. Als men inbelt legt men contact met een locale PoP en deze is dan weer verbonden met de hoofd server(s) van de provider. Ook wel knooppunt genoemd. Via deze knooppunten geraken gebruikers verbonden met het world wide web.
Public Folder
Een gedeelde folder waarin iedereen binnen het team documenten kan delen. Public Folders zijn een concept om informatie te delen binnen Microsoft Exchange.
Push e-mail
E-mail wordt actief verstuurd van de mailserver naar een (mobiel) toestel, net zoals dat gebeurt bij SMS. Nieuwe email wordt dus meteen zichtbaar op de client, en niet pas nadat de client het besluit op te halen (POP3). Populaire systemen voor push-email zijn Blackberry, IMAP en MS Exchange.
Push technologie
Algemeen: het actief versturen van informatie van de server naar de client tegenover het ophalen van informatie door de gebruiker.
Python
Een geïntegreerde, interactieve, objectgeoriënteerde programmeertaal. Er bestaat ook IronPython voor .NET. Hiermee kan in Microsoft Silverlight worden gescript.