Telenet Cloud Online Help

Online Help Woordenlijst

Een woordenlijst is een alfabetische lijst van technische termen binnen een bepaald vakgebied. Deze woordenlijst verklaart verschillende technische termen. De termen zijn alfabetisch gerangschikt maar u kunt snel naar een specifieke term zoeken door in de index van de Online Help te klikken op de eerste letter van de term die u zoekt.

SEA
(Search Engine Advertising) Het adverteren tegen betaling in zoekmachine-resultaten bij relevante zoekwoorden. Er zijn drie doelstellingen van een advertentiecampagne: zo groot mogelijk bereik (views), zo veel mogelijk erop geklikt en zoveel mogelijk conversies realiseren (vb contact, verkoop,...).
Secure server
Een server die de mogelijkheid heeft informatie op een beveiligde manier te ontvangen van een browser. Dit wordt gedaan dmv SSL certificaten.
SEM
(Search Engine Marketing, zoekmachinemarketing) bestaat erin om een webpagina een hoge(re) positie te kunnen geven in relevante zoekresultaten. Dit kan enerzijds door optimalisatie van de webpagina`s in opbouw en inhoud (SEO) en door advertering bij zoekmachines (SEA).
SEO
(Search Engine Optimization, zoekmachine-optimalisatie) er wordt getracht om topresultaten te verkrijgen bij de zoekresultaten in de zoekmotoren voor de sleutelwoorden die relevant zijn voor uw website.
Sharepoint
Intranet of extranet toepassing van Microsoft waarbij makkelijk informatie en documenten in teams kunnen worden gedeeld.
Shareware
Software die vrij (zonder licentie) verkrijgbaar is. Vaak wordt er wel een eenmalige bijdrage verwacht en werkt de gratis versie maar beperkt in functie of tijd.
SIDN
Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Regelgevende organisatie voor de registratie van .nl domeinen.
Silverlight
Tegenhanger van Adobe Flash ontwikkeld door Microsoft. Silverlight is een browserplug-in die het weergeven van animaties, audio en video mogelijk maakt.
Smiley
Symbool dat veelal in informele e-mail gebruikt wordt als vervanging voor lichaamstaal. Er zijn vele varianten die allemaal gezichtsuitdrukkingen voorstellen. Bijvoorbeeld: :-) (glimlach).
SMTP
(Simple Mail Transfer Protocol) Het belangrijkste protocol waarmee e-mail wordt verstuurd tussen servers op het internet.
SQL
(Structured Query Language) Taal waarmee informatie uit databases kan gehaald worden of beheerd worden. Hoewel SQL in zowat alle databanksystemen gebruikt wordt, heeft ieder systeem zijn eigen dialect.
SSH
Een protocol waarmee men veilig in kan loggen over het netwerk met een andere computer. Wordt veel gebruikt om Linux servers van op afstand te beheren.
SSI
(Server Side Includes) Een programmeertaal, waarbij dynamische informatie op de server aan de webpagina`s wordt toegevoegd. U kan bijvoorbeeld gemakkelijk gemeenschappelijke code (bijv. header en footer) in afzonderlijke bestanden zetten en hiernaar verwijzen vanuit iedere pagina.
SSL
(Secure Sockets Layer) Bij SSL verbindingen worden de gestuurde en ontvangen bestanden geëncrypteerd zodat deze niet leesbaar zijn voor anderen.
Streaming
Methode om beelden en geluid over het internet aan te bieden, waarbij vrijwel onmiddellijk gestart wordt met het afspelen zonder dat het hele bestand eerst gedownload is.
Subdomein
Een domein kan onderverdeeld zijn in een aantal subdomeinen, bijv. verkoop.uwdomein.be. Hierbij is `verkoop` een subdomein van het hoofddomein `uwdomein`.