Wat is domain name grabbing of domeinkaping?


Als u rechten kunt doen gelden op een domeinnaam die “ten onrechte” door een derde werd gereserveerd, dan kunt u natuurlijk naar de bevoegde rechtbank stappen. Eventueel zal de rechter de derde veroordelen tot teruggave van de betwiste domeinnaam en tot betaling van schadevergoeding.


  1. Om de slachtoffers van «cybersquatting» een bijkomend wapen te bieden, diende de Minister van Economie een wetsontwerp in over het wederrechtelijk registreren van domeinnamen. Het werd in maart 2003 goedgekeurd door het Parlement en trad in werking in de loop van 2003.

  2. Naast die rechterlijke procedures heeft DNS.BE een alternatieve procedure ("ADR" voor "Alternative Dispute Resolution") uitgewerkt om geschillen doeltreffend, snel (op enkele weken) en goedkoop (1.600,00 EUR om 1 tot 5 domeinnamen terug te krijgen) te regelen.

  3. Op internationaal niveau werd een eenvormige procedure uitgewerkt voor het oplossen van geschillen over domeinnamen : de Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP). Via deze procedure worden de flagrante gevallen van misbruik van domeinnamen en cybersquatting behandeld.

 Artikelnummer: 20
Aangemaakt door: Thu, Jan 24, 2008 2:32 PM
Laatst bijgewerkt: Thu, Sep 6, 2012 12:21 PM
Aangemaakt door: Nick Corne [nick.corne@hostbasket.com]

Online URL: https://onlinehelp.cloud.telenet.be/article.php?id=20